woensdag 30 mei 2012

Doc Watson

Folkmuzikant Doc Watson overleden

Door onze cultuurredactie
ROTTERDAM.  Folklegende Arthel Lane 'Doc' Watson is gisteren in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat North Carolina op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The New York Times. Watson herstelde van een darmoperatie, maar werd op de intensive care opgenomen na een val in zijn huis.
De vanaf jonge leeftijd blinde gitarist en zanger verwierf bekendheid tijdens de folkrevival van de jaren 60. Hij werd geroemd om zijn authenticiteit en zijn virtuoze gitaarspel waarbij hij zowel de technieken fingerpicking (met de vingers) als flatpicking (met plectrum) in een ongebruikelijk hoog tempo toepaste. Anders dan eerdere country- en bluegrassmuzikanten, die de gitaar als begeleidend, ritmisch instrument gebruikten, wist Watson van zijn gitaarspel een melodieus geheel te maken zoals normaal was voorbehouden aan een viool of banjo.
Met zijn resonante, licht hese baritonstem zong hij interpretaties van traditionele Amerikaanse muziek die generaties van folk- en rockmuzikanten beïnvloedde. Watson maakte ruim vijftig platen en kreeg talrijke onderscheidingen, waaronder zeven Grammy Awards. Ook kreeg hij de Grammy Lifetime Achievement Award en werd hij in 1997 door de Amerikaanse president Bill Clinton onderscheiden met de National Medal of Arts.
De laatste jaren was Doc Watson vooral actief als organisator van het muziekfestival MerleFest in Wilkesboro, North Carolina. Het festival werd vernoemd naar zijn zoon Merle. Met hem trad Watson vijftien jaar op, tot zijn zoon in 1985 door een ongeluk op de familieboerderij om het leven kwam.    [NRC Handelsblad]

Doc Watson ::: "Doc Watson" (1964)


Musician
Doc Watson - guitar, banjo, harmonica, vocals

Tracks
01 - Nashville Blues
02 - Sitting On Top Of The World
03 - Intoxicated Rat
04 - Country Blues
05 - Talk About Suffering
06 - Born About Six Thousand Years Ago
07 - Black Mountain Rag
08 - Little Omie Wise
09 - Georgie Buck
10 - Doc's Guitar
11 - Deep River Blues
12 - St. James' Hospital
13 - Tom Dooley

@ 160


Doc & Merle Watson ::: "Ballads From Deep Gap" (1967)


Musicians
Doc Watson - guitar, harmonica, banjo, vocals
Merle Watson - guitar, banjo
Eric Weissberg - bass

Tracks
1    Roll in My Sweet Baby's Arms    
2    My Rough and Rowdy Ways    
3    The Wreck of Old Number 9    
4    Gambler's Yodel    
5    The Cuckoo    
6    Stack O' Lee    
7    Willie Moore    
8    Travellin' Man    
9    The Tragic Romance    
10   Texas Gales     (Instr.)
11   The Lawson Family Murder    
12   Alabama Bound

@ 256

Geen opmerkingen: